Pair of Vintage Old School Fru
VIEW MAIN SITESearch this site here


Questions Below, Best Of Luck.



1. ______ you please open the door

2. What is Vannessa”s consolation for been away from home?

3. Tayo found the Barkers Friendly, Because____?

3. Why did Tayo called Vanessa “Moremi”


Choose the correct option that is nearest
in meaning to the word in apostrophe:

5. The Governor provided adequate enjoyment for the”expatriates”


The first place Tayo had conversation with Vanessa was at the___?

7. Where did the military send tayo to inorder for him to stop writing against the government?

8. In the book who died in an accident?

9. How is Suleiman related to Vanessa

10. Vanessa’s Mother known as ______ died of cancer in what year?

11. Vanessa was eventually married to who?

12. What is the nature of Christine’s death?

13. Uncle Kayode later pursued a career_____ in _______

14. How many honorees were awarded a doctorate alongside Professor Tayo?

15. Tayo’s cousin, Tunde is the Pastor of___?

16. Kwame had been teaching in the ______ before Tayo’s arrival.

17. The name of the driver accompanying Tayo to the Airport when he had an accident is ___?

18. Mrs. Elizabeth seemingly had an affair with a slave while in Nigeria named?

19. Pick-up-your-stick-and- sandals marriage was a phrase popularly used by the ______ according to Vanessa

20. Salamatou died of what___?

21. Suleiman was ______ years old when he dropped out of the university

22. Akin, the carver, had a great uncle, who was a servant to ______ during colonial periods

23. Tayo lied to Vanessa that Christine was his___?

24. Kemi (Tayo’s daughter) has a boyfriend named ______, who works as a _____

25. Which word akin’s uncle have a penchant for?

26. Who told Tayo his mother was dead?

27. What was written on kemi’s snoopy night dress?

28. what was the name of salamatou’s son?

29. when was tayo’s family house normally quiet?

30. what did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?



1. Tayo’s mother died on her way to____?
(a)Abuja
(b)oxford
(c)Lagos✔
(b)Benin

2. where did ike work?
(a)In a bar
(b)in the ministry of education✔
(c)as a British council
(d)as a business man

3. which word akin’s uncle have a penchant for?
(a)Come nearer
(b)you follow✔
(c)Yowa
(d)left out

4. who told Tayo his mother was dead?
(a)His friend
(b)ike
(c)modupe
(d)Miriam✔

5. what game did akin’s uncle start with his friends?
(a)Football
(b)Tennis
(c)Ayo ✔
(d)Ludo

6. what is the name of akin’s uncle boss?
(a)John Lee
(b)Lugard
(c)Lord lugard ✔
(d)Fred

7. whom did Tayo think of whenever he was with Helene?
(a)Christine
(b)Vanessa✔
(c)Modupe
(d)his mother

8. what was written on kemi’s snoopy night dress?
(a)Love is the whole world✔
(b)Rock my style
(c)Love my style love me
(d)kiss my ass

9. where did ajayis always fly to for the summer holidays?
(a)Abuja
(b)Hong Kong
(c)Lagos ✔
(d)England

10. in what year did uncle kayode get married to Helene?
(a)1975
(b)1964
(c)1987
(d)1974✔

11. how old was Miriam’s pregnancy as at the time they visited the yelwa club?
(a)5weeks
(b)3 months
(c)5months ✔
(d)3weeks

12. who called out on greetings as Tayo and his family entered the lounge in yelwa club?
(a)Abraham
(b)Ibrahim✔
(c)Vanessa
(d)Christine

13. what was the name of Tayo’s daughter?
(a)Kardashian
(b)lily
(c)kemi✔
(d)funke

14. who phoned Tayo last week to congratulate him on his manuscript?
(a)His friends
(b)his friends
(c)his colleagues
(d)his publisher’s✔

15. what was the name of salamatou’s son?
(a)Suleiman ✔
(b)Abubakar
(c)David
(d)ike

16. when was tayo’s family house normally quiet?
(a)Monday morning
(b)Friday morning
(c)Sunday morning ✔
(d)Saturday evening

17. what did Tayo and Vanessa order when they got to the restaurant in Lagos?
(a)Rice and beans
(b)Rice and stew
(c)Rice and plantains✔
(d)coffee

18. what was the name of Tayo’s neighborhood drunk in his home town in ibadan?
(a)Jimoh
(b)micheal
(c)Dele✔
(d)Fred

19. who was the most successful trader along the west African coast?.
(a)Tayo’s Auntie
(b)Tayo’s mother✔
(c)Tayo’s sister
(d)Tayo’s mother in Law

20. what was the name of Oxford finest hotel?
(a)Royal Hotel
(b)The Randolph Hotel✔
(c)Super motion hotel
(d)Oxford Hotel and suit

21. what was the name of Yusuf’s current girlfriend?
(a)Amina
(b)yemi
(c)Joyce✔
(d)femi

22. What did tunde refuse to have at the party in his house?
(a)wordly music
(b)smooching
(c)drinks✔
(d)dance

23. Tunde’s room was designed to be what?
(a)Hotel
(b)A lounge✔
(c)a slf con
(d)a mansion

24.The name of Tayo’s cousin was?
(a)Bayo
(b)Tumi
(c)Tunde✔
(d)jumoke

25. where did Tayo accompany t… read more

First batch questions ended here.

Jamb In Dependence Novel Second batch questions starts here.
This 2nd batch contains 94 Likely Questions From Each Chapter Of JAMB Novel For 2017 UTME- In Dependence By Sarah Mayinka

Chapter One Likely JAMB UTME Questions And Answers
1. For what purpose is Tayo travelling to England?
Ans: To take up a scholarship at Balliol College, Oxford

2. What is the name of Tayo’s school in England?
Ans: Balliol College

3. What is the significance of Tayo’s visit to relatives before embarking on his journey to England? Ans: It is their tradition

4. Through what means of transportation does Tayo travel to England?
Ans: Water


Chapter Two Likely JAMB UTME Questions And Answers
5. Why is Tayo surprised that people do not greet each other in passing in England?
Ans: Because in Nigeria, so much value is attached to greetings

6. In what subject did Bisi receive the highest honours?
Ans: Geography

7. In the Ajayi motto, all things are expected to be done with moderation except what?
Ans: Study


Chapter Three Likely JAMB UTME Questions And Answers
8. Who is Mr Barker?
Ans: He His headmaster and Mr Faircliffe’s old colleague

9. What reminds Tayo of his mother in the Barkers’ house?
Ans: Isabella cooks wonderful meals in a way that reminds Tayo of his mother

10. Christine was in her third year of study when?
Ans: Tayo met her for the first Time


Chapter Four Likely JAMB UTME Questions And Answers
11. What is Vanessa Richardson’s nationality?
Ans; English

12. What is the name of the friend that Vanessa wrote a letter to, concerning the status of women? Ans: Jane

13. The full meaning of JACARI is?
Ans: Joint Action Committee Against Racial Inequality


Chapter Five Likely JAMB UTME Questions And Answers
14. What are Christine’s reasons for putting an end to her relationship with Tayo?
Ans: Because she was called ‘clingy’ and the fear of her boy
being snatched by some woman
15. The language of fun among Tayo’s Nigerian friends is?
Ans: Pidgin

16. What are the things that made Tayo remember home each time he is at Christine’s place?
Ans: Her cooking which reminds him of mama and the juju and highlife music she plays

Chapter Six Likely JAMB UTME Questions And Answers
17. What is the trait that Nessa cherises in Tayo and that is absence in Charlie and Mehul?
Ans: Humility

18. What does Nessa mean by saying she has a ‘’small confession’’ to make?
Ans: She has connections to Nigeria as her father is a colonial officer over there

19. What did Tayo name Vanessa as?
Ans; Moremi


Chapter Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers
20. What delicacies did Vanessa’s mother make to welcome her daughter?
Ans: Chicken pie and cake

21. For what occasion did her mother ask her whom she was inviting?
Ans: Christmas party

22. Whom did Vanessa’s father invite for the occasion?
Ans: His South African racist miner friends.


Chapter Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers
23. How old was the Richardson’s house when Tayo attended a party there?
Ans: About 200 years

24. “We all get embarrassed by our parents”. Who said this?
Ans: Tayo

25: To whom was it said?
Ans: Vanessa’s


Chapter Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers
26. What, according to the narrator, did Nessa admire in Tayo when she visited him in the room and saw him organizing his records in piles?
Ans: His tidiness


Chapter Ten Likely JAMB UTME Questions And Answers
27. Where did Simon suggest that they (him, Tayo and their two girlfriends) spend Easter?
Ans: Paris

28. Christine died by——?
Ans: Suicide

29. Why did Tayo feel guilty about Christine’s death?
Ans: His refusal to respond properly to her letters and not giving her attention

Chapter Eleven Likely JAMB UTME Questions And Answers
30. Who is the only family Tayo has in England?
Ans: Tunde

31. Why does Vanessa’s father detest Uncle Tony?
Ans: To him, he is unconventional to him and because he had the opportunity of achieving a place at Cambridge University which Vanessa’s father didn’t have

32. What qualities did the narrator ascribe to Nancy?
Ans; She is being described as having a ‘supercilious (arrogantly proud) tone and feigned generosity’


Chapter Twelve Likely JAMB UTME Questions And Answers
33. What made Tayo realise how lucky he was for getting a scholarship at Balliol?
Ans: He witnessed the life of struggle most African students live, engaging in ridiculous and exhausting jobs such as bakery and hospital work to make ends meet

34. What do the signs: “No Dogs, No Irish, No Coloureds’’ (Africans and Indians) symbolise in the novel?
Ans: Racism

35. The least strenuous work was reserved for whom?
Ans: The English


Chapter Thirteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
36. Where was bathing done since there is no bathroom in Tunde’s house?
Ans; Kitchen (in tins) or public baths.

37. For what purpose(s) did Tunde throw a party in his house?
Ans: For Tayo and to celebrate Gambia’s independence

38. ‘’Nigerian women are the best’’ who said this?
Ans: Yusuf


Chapter Fourteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
39. Whose wedding did Tayo and Vanessa attend?
Ans: Yusuf’s

40. Joyce was expected to be the bride, but the bride turned out to be whom?
Ans: Joy

41. ‘’No! Don’t Moremi me’’ Who made this statement?
Ans: Vanessa


Chapter Fifteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
42. On New Year’s Eve, what happened to Tayo?
Ans: He woke up homesick

43. Where did he buy his chicken from?
Ans: The Covered Market


Chapter Sixteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
44. The finest hotel in Oxford is…?
Ans: Randolph Hotel

45. According to the narrative, who is Tayo’s favourite uncle?
Ans: Uncle Kayode


Chapter Seven Teen Likely JAMB UTME Questions And Answers
46. Who invited Tayo to lead his school assembly with a lecture on Nigeria?

Ans: Mr Richardson
47. ‘’What are your intentions with my daughter?’’ Who made this statement?
Ans: Mr Richardson

48. Who sent Tayo the telegram which reads: ‘’Baba is in hospital, recovering. Return home immediately’’?
Ans: Tayo’s mother


Chapter Eighteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
49. What does Tayo despise Mr Richardson for?
Ans: Bigotry

50. Who is Dele?
Ans: The village drunk


Chapter Nineteen Likely JAMB UTME Questions And Answers
51. What circumstance led to the end of Tayo and Vanessa’s relationship?
Ans: Tayo impregnated a woman


Chapter Twenty Likely JAMB UTME Questions And Answers
52. In this narrative, Nessa’s dreams as portrayed by the writer are…?
Ans: Writing about African art and culture

53. Who is Salamatou?
Ans: A single mother of half-caste Sulaiman


Chapter Twenty-one Likely JAMB UTME Questions And Answers
54. In Tayo’s opinion, what are the root causes of oil corruption and a broken civil service in Nigeria? Ans: Greed and mismanagement

55. In what university was Tayo offered a job?
Ans: Birmingham University

56. Who is Miriam?
Answer: Tayo’s wife


Chapter Twenty-two Likely JAMB UTME Questions And Answers
57. Whose diary did Tayo discover in his study?
Ans: Vanessa’s

58. Why is Miriam loved by Tayo’s family?
Ans: She nursed Tayo’s father with care when he had stroke


Chapter Twenty-three Likely JAMB UTME Questions And Answers
59. Whose house is described as ‘Beauty in the Heart of Darkness’?
Ans: Uncle Kayode’s house

60, What is the name of the local artiste that took Tayo to the village?
Ans: Akin


Chapter Twenty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers
61. What led to the closure of universities?
Ans: University students protest

62. For what reason is Tayo Opposed to leaving the country?
Ans: He Wanted to wait and help his students


Chapter Twenty FiveLikely JAMB UTME Questions And Answers
63. In order of occurrence, what are the challenges Tayo faced that made him reconsider leaving Nigeria?
Ans: The broken pipe, his house boy’s leave of him, his disappointment in the Foundation and threats to his life.

64. What was his purpose of planning to travel to New York, even though he eventually could not? Ans: To receive an award for his book
65. Why did Simon arrange a meeting for Tayo and whom did he hold it with?
Ans: To help in the possible funding of Tayo’s university

66. What was the outcome of the meeting?
Ans: Disappointment


Chapter Twenty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers
67. Who challenged Tayo on the road on his way home?
Ans: The soldiers

68. What reason did the soldiers give for bringing Tayo home?
Ans: They said Tayo had an accident while driving recklessly


Chapter Twenty-Seven Likely JAMB UTME Questions And Answers
69. What circumstance led to the death of Nessa’s mother?
Ans: Cancer

70. What killed Tayo’s father?
Ans: Stroke

71. By what means did Tayo’s mother die?
Ans: An accident


Chapter Twenty-Eight Likely JAMB UTME Questions And Answers
72. How many years of marriage did Nessa and Edward celebrate at their wedding anniversary?
Ans: 18 years

73. ‘’To the woman I love, and with whom I have walked the best 18 years of my life’’. Who made this statement?
Ans: Edward

74. To whom was the statement made?
Ans: Vanessa

Chapter Twenty-Nine Likely JAMB UTME Questions And Answers
75. What is responsible for the divorce between Tayo and his wife?
Ans: Tayo took priority in his students over his wife and child

76. For what reason was Tayo detained?
Ans: For showing his students Perry Henzel’s film, The Harder They Come.


Chapter Thirty Likely JAMB UTME Questions And Answers
77. What does Vanessa mean by the pick-up-your-stick-and-sandals marriage?
Ans: A kind of love story wherein two lovers who are each other’s first love do not get to marry each other but meet later in life to re-unite

78. ‘’Ah, fuck you, Mum!’’ Who said this?
Ans: Suleiman


Chapter Thirty-One Likely JAMB UTME Questions And Answers
79. What is the name of the home in which Nessa went to check on her aged father?
Ans: The Carrington Home for the Elderly

80. For what reason did Nessa tell her father when she was going to the airport?
Ans: To meet Tayo

81. What was her father looking for before she came?
Ans: His pen


Chapter Thirty-Two Likely JAMB UTME Questions And Answers
82. What is name of Tayo’s driver?
Ans: Abdou

83. ‘’Marriage is a serious thing’’ who said this?
Ans: Tayo

84. To whom was it said?
Ans: Abdoun


Chapter Thirty-Three Likely JAMB UTME Questions And Answers
85. In what part of the U.S. did Kemi reside?
Ans: San Francisco

86. Whose money was used for Tayo’s treatment after his accident?
Ans: Miriam’s


Chapter Thirty-Four Likely JAMB UTME Questions And Answers
87. Why was Vanessa initially reluctant to publish her father’s manuscript?
Ans: The poor relationship between her and her father

88. Why did Vanessa’s mother return to England with young Vanessa, while her father remained in Nigeria?
Ans: Vanessa’s mother had an affair with their gardener, Danjuma.


Chapter Thirty-Five Likely JAMB UTME Questions And Answers
89. Tayo was employed to teach Oral histories in Northern Nigeria and the political history of West Africa in?
Ans: San Francisco.

90. ‘‘…Race is a part of the fabric of this nation. You’re either black or you’re white, and this affects every aspect of your life’’ who said this?
Ans: Kwame

91. To whom was this said?
Ans: Tayo


Chapter Thirty-Six Likely JAMB UTME Questions And Answers
92. What honorary degree did Tayo receive?
Ans: Doctorate of literature

93. Who asked Tayo and Nessa to help take a photograph of them?
Ans: A middle-aged couple

94. Did Miriam grace the occasion of Tayo’s award of honorary degree?
Ans: Yes.

Study Hard, Pray and Pass, I wish you Best Of Luck.
»Comment Here
BACK FORWARD

Select Category...



Rh
MY Disclaimer
Online : 1 User(s)
Today : 1 Guests
Total : 96 Visitors

This is a Mobile Website

Created For the Awareness/Publicizing Of Educational News, Social News And Fun

This site is hosted by:
XTgem.com !!!
Owned/Controlled By Oke Oluwashina Stephen
This Site contains
  • Educational News
  • Tutorials/Funs
  • Social News
Thanks
You can try to»COMMENT HERE
My Contact:09028928927
Author:Oke Oluwashina Stephen
¤>>Thanks For Visiting!!!>>¤
This Site Is Fully Created By
OkeOluwashinaStephen

Back to the Top

Copyright © . Theme by GodsGrace TEAM
96

©2017 By Oke Oluwashina Stephen
image09030073529
All rights Reserved© 2017-2020Powered by:+OLUWASHINA
2GO ARENA